sreda, 27. junij 2012

Zastrupitve na počitnicah in potovanjih

Ste vedeli, da drisko na potovanjih dobi kar tretjina dopustnikov?!? Navadno jo povzročijo različne bakterije, ki napadejo črevo. Najpomembneje je, da med počitnikovanjem poskrbimo za ustrezno osebno higieno ter izbiro in higieno hrane in pijače. Roke umivamo pogosto in pravilno (ne pozabimo na prostor med prsti, za nohti ter na hrbtišče dlani). Umivamo jih z milom ali razkužilom in vedno po uporabi stranišča ter pred vsakim obrokom. 

Če tekoče vode ni blizu, si pomagamo z uporabo dezinfekcijskih robčkov, tekočine ali razpršil. Pijmo le ustekleničeno vodo in se izogibamo kockam ledu v pijači, prav tako si zobe umivamo le z ustekleničeno vodo. Pazimo, da otroci pri igri in plavanju ne požirajo vode v bazenih. Uživamo le dobro prekuhano in še toplo hrano, v eksotičnih državah se izogibamo surovim solatam, ki so navadno oprane z vodo iz lokalnega vodovodnega sistema. Izbiramo sadje, ki ga lahko olupimo, kot so pomaranče, banane in ananas. Izogibajmo se prehrani z uličnih stojnic. Pri izbiri sladoleda dajmo prednost pakiranim.

Če pride do težav



Kadar pride do zastrupitve, je priporočljiva uporaba aktivnega medicinskega oglja, ki veže strupe in pline iz prebavil. Ob diareji ali bruhanju hitro pride do dehidracije. Poleg vode je ključnega pomena rehidracijska sol, ki poskrbi za vnos potrebnih mineralov. Če težave trajajo dalj časa ali pa so precej močne, je nujno poiskati zdravniško pomoč. 

Doma pripravljena rehidracijska sol:
  • liter ustekleničene vode
  • 5 jedilnih žlic sladkorja
  • čajna žlička kuhinjske soli 
  • sok dveh pomaranč ali grenivke 
Za razne črevesne bolezni priporočajo tudi borovnice, poleg tega so v šesttedenski raziskavi so vsakodnevni napitki iz celih borovnic izboljšali občutljivost na inzulin pri čezmerno težkih bolnikih z zmanjšano občutljivostjo na inzulin (inzulinsko rezistenco), ki še niso imeli sladkorne bolezni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar