torek, 26. junij 2012

Pita s skuto in jagodami

Včeraj sem se odločila speči jagodno pito s skuto - dokler je še kaj jagod za dobiti :) Počasi se sezona na žalost poslavlja, čeprav bi si želela jagode čez celo leto.


Sestavine: 
  • 200g moke, 
  • 100g masla, 
  • 1 rumenjak, 
  • 125 ml sladke smetane, 
  • 50 g sladkorja v prahu, 
  • ščep soli  
  • vrečka vaniljevega sladkorja
Priprava: iz zgoraj navedenih sestavin naredimo gladko testo, ki ga zavijemo v folijo in za pol ure damo na hladno – v hladilnik.

Nato vzemimo okrogel model, premera 30 cm, in vanj dajmo razvaljano testo. Testo nekajkrat prebodimo in specimo.

Sestavine za nadev: 
  • 300 ml mleka, 
  • 100 g sladkorja, 
  • vrečka vaniljevega pudinga, 
  • 250 g puste skute, 
  • 1 beljak, 
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja, 
  • 300–400 g jagod in vrečka preliva za torte
Priprava: iz mleka, sladkorja in pudinga skuhamo gosto kremo. Med stalnim mešanjem kremo nekoliko ohladimo, nato primešajmo skuto, beljak in vaniljev sladkor. S to kremo prelijmo testo v modlu in ponovno pecimo na 180 stopinjah 20 minut.  Vse skupaj pustimo ohladiti v modlu. Nato po piti enakomerno porazdelimo očiščene jagode in po navodilu na vrečki pripravimo tortni preliv – žele, in z njim prelijmo jagode. Pito dajmo za nekaj ur v hladilnik, da se žele dobro strdi.


Okus je seveda božanski, priporočam pa, da jo pojeste hitro, ker če nekaj dni stoji ni več dobra, pa tudi testo ni veš tako kot bi moralo biti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar