Tako so prevladujoče učinkovine v rastlini merilo
klasificiranja zdravilnih zelišč. Prisotnost ostalih kemičnih snovi v rastlini
nam pomaga razumeti, zakaj in kako jih lahko večstransko uporabljamo. Glavne
skupine kemičnih učinkovin v zdravilnih rastlinah so: alkaloidi,
antrakinonski glikozidi,čreslovine,
eterična olja, flavonoidi, grenčine in pekoče snovi acria, kumarini, maščobe,
ogljikovi hidrati, saponini, srčni glikozidi in vitamini.
Alkaloidi
Nastajajo pri presnovi rastlin, imajo zapleteno kemično
sestavo in imajo zdravilni učinek samo v majhnih, točno določenih količinah. V
zadnjih letih so ugotovili, da nekateri alkaloidi preprečujejo razvoj raka,
zato njihovo delovanje pospešeno proučujejo. Danes je znanih več kot 7000
alkaloidov, med njimi pa so morfin,
atropin, kinin, kodein, kofein, nikotin. Praviloma rastlina vsebuje prevladujoč
alkaloid in mnoge spremljajoče, vendar njihova funkcija v življenju rastlin še
ni docela pojasnjena. Alkaloidi močno učinkujejo na živali in so strupeni za
večino organskih sistemov človeka, zato jih uživamo le pod nadzorom zdravnika.
Antrakinonski glikozidi in srčni glikozidi
V rastlinah so vezani na sladkorje in njihov
nesladkorni del je zdravilna učinkovina aglikon. Uravnavajo delovanje črevesja,
saj dražijo črevesno sluznico in povzročajo pospešeno izločanje sluzi ter tako
delujejo odvajalno. Najdemo jih v rabarbari, v plodovih čistilne krhlike in v
skorji navadne krhlike. Lahko poškodujejo jetra in ledvica, zato jih ne smemo
dolgotrajno uporabljati kot odvajalo. Prav tako so škodljivi v nosečnosti, za
otroke, med menstruacijo in pri zlati žili ali hemoroidih. Srčni glikozidi so
strupeni, zato jih vedno uživamo samo pod zdravnikovim nadzorom, saj posebej
močno učinkujejo na že oslabelo ali bolno srce. V zdravilih pomagajo srčni
mišici pri krčenju in iztiskanju krvi ter povečujejo diastolično razširjanje
srca in s tem večji pritok krvi vanj.
Čreslovine
Imajo širok spekter delovanja, ki znanstveno še ni
popolnoma pojasnjen. V preteklosti so bili najbolj uporabljani v industriji za
strojenje kož, danes pa so pomembne surovine v zdravilstvu in kozmetični industriji. So trpkega okusa.
Najmočneje delujejo na kožo in sluznice, zato z njimi zdravimo rane, opekline,
vneta usta ali grlo. Krčijo okvarjene kožne in sluznične površine, saj jih
kožne kolagenske celice vključijo v svojo kemično strukturo. To je proces
adstrinkcije, ki zmanjša nabreklost kože ali sluznic ter s tem poveča njihovo
odpornost.
Flavonoidi
Ime izhaja iz flavus, kar latinsko pomeni rumen, imajo
skupno osnovno zgradbo iz ogljikovih atomov. Mednje prištevamo tudi rdeče modre
antocianidine, ki jih najdemo v borovnicah, črnem ribezu in drugem jagodičevju,
rdečem in črnem vinu. V zadnjih letih so s strani znanosti izredno priporočane
fitokemične substance z delovanjem. Flavonoidi so antioksidanti, razširjajo
srčne žile, pomagajo k boljšemu delovanju srca, delujejo antiflamatorno,
antialergijsko in antibakterijsko. Nesporni so tudi znanstveni dokazi o
njihovem učinkovitem delovanju proti raku. Badeljevi in smilijevi flavonoidi
ščitijo jetra in pomagajo k nastanku žolča. Flavonoidi so prisotni v rumeno
obarvanih rastlinah, sadju in zelenjavi, v črni čokoladi, v belem in zelenem
čaju.
Grenčine in pekoče snovi acria
So kemično zelo različne spojine in jih druži le
grenak okus. Prisotne so v pomarančah, pelinu, artičokah, v žajblju, črni meti,
hmelju in limonah. Priporočajo jih pri oslabelosti, pomanjkanju teka in za
hitrejše okrevanje. Ljudsko zdravilstvo je z njimi zniževalo povišano telesno
temperaturo. Pekoče snovi acria delimo na fenolne spojine, na amide, ki jih
najdemo v popru in papriki, na gorčična olja, ki so v zelju, brokoliju, ohrovtu
in ostalih križnicah, in na sulfidne spojine, ki so prisotne v čebuli, poru,
čemažu in v drugih lukih. Poleg pekočega učinka lahko nekatere delujejo
anestetično, druge pa antibiotično.
Hidrokinonski glikozidi
Na človeški organizem delujejo šele po prehodu skozi
ledvice in razvijejo antibakterijski učinek. Arbutin, ki je eden najbolj znanih
tovrstnih glikozidov, najdemo v hruškah in borovnicah.
Ni komentarjev:
Objavite komentar