torek, 14. januar 2014

Osteoporoza - ko izveš, da imaš porozne kosti

Osteoporoza dobesedno pomeni porozne kosti. To je bolezen, ki temelji na postopnem upadanju kostne mase. Pri odraslih ljudeh je to  fiziološki pojav, po tridesetem letu pa začne upadanje kostne mase prevladovati nad procesi njene izgradnje. Osteoporoza je zahrbtna bolezen, ki sprva poteka brez znakov ali fizičnih motenj, v fazi napredovanja pa se izraža z dramatičnimi posledicami.
Vsaka človeška kost je sestavljena iz zunanjega, čvrstega dela, in notranjega, spužvastega dela, grajenega kot čipke, imenujemo ga spongioza.

osteoporoza

Poznana sta dva tipa osteoporoze:

1. tip   v tem tipu se kostna masa, predvsem spongioza, hitro izgublja in pri teh ljudeh nastopijo nenadni prelomi kosti. Ta tip je kar šestkrat pogostejši pri ženskah, predvsem v času menopavze, ko začne ženskemu organizmu primanjkovati estrogena.
2. tip –  je tisti, kjer se kost postopoma izgublja, in to enakomerno tako zunanji kot notranji del.

Najpogosteje je ta tip pri osebah, starejših od 70 let. Tudi tukaj so ženske dvakrat  pogosteje zastopane od moških.


Kosti se krepijo v zgodnjih letih človeškega življenja in se nenehno prenavljajo. Stara kost se razgradi, v prostorih, ki tako nastanejo, se nalaga nova. Največjo trdnost dosežejo v najstniških letih, po tem obdobju pa postajajo čedalje tanjše in krhkejše. Ta proces se zelo pospeši pri ženskah v prvih letih menopavze, ko začne ženskemu organizmu primanjkovati  estrogenov. Ženske imajo na splošno manjšo kostno maso kot moški, zato je med bolniki, obolelimi za osteoporozo, kar 80 odstotkov žensk.

Več o osteoporozi najdete tukaj: http://www.zdravje.si/osteoporoza

Ni komentarjev:

Objavite komentar