Kosilo, ki odžene prehlad: Šitake s prosom
in ingverjem
Čas
priprave: 15-20 min
|
Zakaj si ne bi pripravili kosila, ki je
dejansko zdravilo. Namesto žit, riža in testenin, ki zakisajo telo, bomo
uporabili proseno kašo, ki je naravno poživilo, razkisa telo in vsebuje obilo
dragocenih rudnin za lase, nohte, kosti in boljši spomin. Pomembna sestavina so
gobe shitake, ki vsebujejo veliko polisaharidov in spodbujajo delovanje naših
imunskih celic. Zdravilnost našega kosila bo povečala še priprava na kokosovi
maščobi. Le-ta je čudovit vir lavrinske in kaprijske kisline, ki v telesu
deluje proti virusom, bakterijam, zajedavcem in kvasovkam. Jed bomo začinili zingverjem, ki je naravni antibiotik in antiseptik, ter oljem pekoče paprike.
Vse pekoče začimbe, redčijo sluz in so zelo koristne za krepitev dihalnih
organov, če jih uporabljamo zmerno. Pri prekomerni uporabi, predvsem pozimi,
izgubljamo vitalno energijo, ki naj bi jo zdaj skladiščili.
In kako se lotimo dela.
- Z vročo vodo operemo 2 dcl prosene kaše in jo skuhamo v trikrat več vode. Če želite, da bodo zrna prosa vsak sebi, skuhajte proso v nekaj manj vode, in zadnjo tretjino dodajte, ko ga odstavite. Mrzla voda, bo naredila da se zrna ne sprimejo.
- Istočasno, čebulo ali por prepražimo na kokosovi maščobi (zadostuje 50gr.)
- Dodamo narezane gobice shitake (50-100gr. po osebi).
- Po želji dodamo tudi korenček, pastinak in/ali bučke.
- Namesto začimb in kock, ki vsebujejo mononatrijum glutaminat in umetne arome uporabimo naravne kocke ali jušno osnovo Vitam ali kvasno osnovo.
- Vse skupaj dušimo le 5-10 minut.
- Potem dodamo začimbe.
- Za dve osebi zadostuje 1cm ingverja, ki ga naribamo ali drobno narežemo.
- Odličen pikanten okus doda tudi 1 žlička olja pekoče paprike.
- Za krepitev jeter lahko namesto popra dodamo zdravilna semena pegastega badlja, ki jih zmeljemo v mlinčku za poper.
- Ob tej jedi sodijo tudi začimbe kot so garam masala in sojina omaka.
- Za bolj mediteransko noto pa uporabite origano, timijan, baziliko…
- Če si takšnih jedi ne morete zamisliti brez smetane, dodajte sojino smetano, ki ne vsebuje holesterola.
Ni komentarjev:
Objavite komentar