petek, 6. julij 2012
Pira razveseli dušo
Pri piri nikakor ne moremo mimo zdravilstva opatinje Hildegarde iz Porenja. Ta skromna opatinja je že v letih 1141 za ohranjanje zdravja postavila na prvo mesto pravilno prehrano. Kot najboljše žito izrecno omenja piro in pravi, da nobeno žito (pšenica, rž, oves in ječmen) ni boljše od pire. Njene zdravilne diete nikoli ne mešajo pire z drugimi žiti.
O piri opatinja pravi, da na človeka deluje »toplo, mastno in krepko«. Tistemu, ki jo uživa, pa naj bi dajala pravo meso in pravo kri, razveselila njegovo dušo in razvedrila čute. Prav gotovo je v njenih trditvah veliko resnice, saj se je vse življenje prehranjevala s piro in izdelki iz nje ter za tisto dobo dočakala zavidljivo starost 81 let. Pira je v tistem času veljala za odlično dietetično živilo in zdravilno sredstvo. Opatinja jo je priporočala pri lajšanju kroničnih boleznih, za krepitev oslabelega organizma, povečanje apetita, za umirjanje prebavnih težav in za blaženje bolečin v sklepih.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar